Gruszkowiec z białą polewą
Gruszkowiec to jedno z moich ulubionych ciast z pobliskiej cukierni, a ponieważ tak bardzo mi posmakowało postanowiłam zrobić jego ,,kopię" i napiszę krótko, że nawet mi to wyszło. Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten jogurtowo-gruszkowy smak zachwyci Wasze podniebienie...
Masa jogurtowo-gruszkowa:
śmietana 30% - 400g
4 małe jogurty gruszkowe (jogobella)
3 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru
gruszki ze słoika
Śmietanę ubić z cukrem, dodać jogurty, wymieszać i wlać lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Gruszki pokroić (w dowolny sposób) ułożyć na biszkopcie, połowę masy wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą połową biszkopta i wyłożyć resztę masy jogurtowo-gruszkowej.
Biała polewa:
1 śmietana 30% -200g
tabliczka białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę (mieszać), gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na masę.
ale pysznie wygląda to ciacho!
OdpowiedzUsuńMniamuśne ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze, oj jest naprawdę mniamniuśny...
OdpowiedzUsuńświetny przepis-gratulacje Madziu :) pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu i również serdecznie pozdrawiam;))))
OdpowiedzUsuńBardzo inteesujący przepis, wygląda tak słonecznie, aż chce się po niego sięgnąć jak po promień słońca.
OdpowiedzUsuńDziękuję Dario, i jest naprawdę bardzo dobry;)))polecam;))
OdpowiedzUsuń