piątek, 21 października 2011

                            Krówka serowo-śmietanowa ze słonecznikiem


Ponieważ tradycyjna krówka na biszkopcie dawno nam się przejadła, tym razem postanowiłam upiec 3 kruche placki z dodatkiem miodu. Środek przełożyłam serem z dodatkiem kremówki, ale najlepsze w tym wszystkim jest prażony słonecznik w połączeniu z krówką.. to jest naprawdę przepyszne...polecam)))


Ciasto kruche:
1 kostka masła 
4 szkl. mąki
2 żółtka
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sodki
3 łyżki śmietany
4 łyżki miodu

Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na 3 równe części i wyłożyć do 3 blaszek o rozm.  20x36cm. Piec w temp. 160 'C ok.15 min.

Masa śmietanowo-serowa:
ok. 65 dag sera (np. wieluński)
1 duża kremówka 400g
2 i 1/2 łyżki żelatyny
ok. 1/2 szkl. cukru pudru 

Smietanę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem i do niego dodać śmietanę. Wszystko wymieszać i na koniec dodać  lekko ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody.
Na upieczony blat wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim kruchem ciastem. wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim blatem ciasta. 

Wierzch:
masa krówkowa
paczka słoneczniku
1 łyżka masła/marg.

Słonecznik uprażyć na patelni na łyżce masła. 
Ciasto posmarować krówką i posypać słonecznikiem. 

15 komentarzy:

  1. te warstwy są tak idealnie równe, takie ładne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudne ciacho, wszystko takie równiutkie :) a ja właśnie znam tylko wersję krówki z kruchymi plackami, nigdy nie jadłam biszkoptowej

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja przyznam, że nigdy nie próbowałam tego ciasta.. wygląda wspaniale i z pewnością już niedługo się za niego biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze! dostałam ślinotoku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam:) Pysznie wygląda. Aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupełnie inna krówka od mojej krówki, ale pewnie jest całe mnóstwo jej odmian. Twoja krówka jest rzeczywiście śliczna i pewnie równie smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama krówka to dla mnie najlepsze ciasto świata. Ale ulepszona krówka to już pełen serwis :-) Cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak trochę inna, bo to jest nowa ,,wersja" starej, tak dla odmiany, pzdr.;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo taka krówka podoba mi się sama w sobie, ale z tym słonecznikiem to już w ogóle, dodaje krówce charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pieknie sie prezentuje i musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej gwiazdeczko twój blog wygląda apetycznie, na pewno spróbuje twoich wypieków oraz innych doskonałości które przygotowujesz u siebie w kuchni. Ciasto było przepyszne.

    Pozdrawiam i zapraszam na kawę,
    Aga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej, dzięki za komentarz, baaardzo mi miło i dziękuję za zaproszenie;))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Madziu i mnie ta krówka oczarowała na pierwszy rzut oka, po pierwszym czytaniu wiem, że będzie pysznie:)
    Napewno zagości na święta, choć słonecznik zastąpię pokruszonymi bezami, lub mielonymi orzechami (ze względu na starsze osoby).
    Dzięki -dajanka:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi miło Dajanko, że do mnie zajrzałaś, pozdrawiam i życzę udanego wypieku;))

    OdpowiedzUsuń