wtorek, 5 kwietnia 2011

Sernik ,,Monte"



Serniczek na zimno z dodatkiem deseru ,,monte" daje nam fajny czekoladowy smak, aczkolwiek spodziewałam się czegoś innego, bo smakuje jakby był z czekoladą, a nie z deserem.  Spód ze zmielonych biszkoptów z rozpuszczonym masłem. Zrobiłam tak dla odmiany, ale nie ma to jak z herbatnikami holenderskimi...ich nic nie zastąpi;))

1 kg sera
4 kubki monte
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
paczka biszkoptów lub herbatników holenderskich
1/3 kostki masła
1/2 tabliczki czekolady

WYKONANIE:
Ciastka zmielić w maszynce, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć spód tortownicy mocno dociskając łyżką.
Ser utrzeć z cukrem dodać monte i ciepłą żelatynę wcześniej rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody. Wszystko wymieszać i wylać na ciastka. Czekoladę roztopić z 5 łyżkami mleka i polać po serze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz