poniedziałek, 24 stycznia 2011

KATARZYNKA




 Katarzynka w mojej wersji trochę ulepszona aniżeli oryginał przepisu, bo zamiast kremu budyniowego, który był w oryginale, dodałam kremówkę, to połączenie jest o niebo lepsze a i wygląd również...

Biszkopt wg własnego przepisu.
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 dżemy o smaku czarnej porzeczki (ok. 325g jeden słoik)
  • 3 paczki ciastek ,,Katarzynki" bez polewy
  • śmietana 30%  -  600g
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 czubate łyżki cukru
  • wiórki kokosowe


WYKONANIE:

Dżemy podgrzać, dodać do nich 1/2 szkl. wody, wymieszać (zdjąć z ognia) i rozpuścić w tych dżemach 2 galaretki.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody.
Biszkopt przekroić na pół, na jedną połówkę, wylać tężejącą galaretkę, następnie ułożyć ciastka (lekko docisnąć), gdy galaretka stężeje, nałożyć ubitą kremówkę (trochę zosawić na posmarowaniu po wierzchu ciasta) i przykryć drugą połówką biszkoptu.
Wierzch posmarować śmietaną i posypać wiórkami.

Ciasto powinno leżakować kilka godzin, aby ciastka stały się miękkie.

5 komentarzy:

  1. Zrobiła to ciasto ostatnio, wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Miło, że ciasto smakowało i zagościło na Twoim blogu, pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wymiar blach

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    Ciasto bardzo pyszne.
    Przepis otrzymałam od mojej bratowej Katarzyny ;) ale wiem, że pochodzi z tego bloga.
    Polecam wszystkim smakoszom.
    Pozdr.
    =)

    OdpowiedzUsuń