poniedziałek, 27 września 2021

Ciasto z mango


Bardzo dobre ciasto, takich smaków u mnie jeszcze nie było. Czekoladowy spód z orzeźwiającym musem z mango, delikatnie muśnięte białą czekoladą. Wszystko świetnie współgra i smakuje. Inspiracja z coffeeseven, źródło tutaj

 

Spód:

Wszystkie produkty w temp. pokojowej.


1,5 szkl. mąki pszennej 

125 g masła 

2 jajka

200 g śmietany 18% lub 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

4 łyżki kakao 

1/2 szkl. zaparzonej kawy (2 łyżeczki)

3/4 szkl. cukru 


1. Masło utrzeć, dodać cukier, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i 1 szkl. mąki. Kakao rozpuścić w kawie i wylać do masy. Na koniec do połowy szklanki mąki dodać sodę i proszek, wymieszać i wsypać do reszty. 

2. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 25 min, w 180'C, następnie 15 min. w 160'C. Wystudzić w piekarniku. 

Masa mango:

puszka pulpy z mango ( z lidla fioletowa puszka)

2 galaretki pomarańczowe 

500 ml śmietany 30%


1. Pulpę wylać do garnka, zagotować ściągnąć z płyty i wsypać galaretki. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Przestudzić do konsystencji płynnej.

2. Śmietanę ubić ( nie musi być bardzo sztywna) wlać pulpę i wymieszać. (zostawić 2 łyżki w garnku). Masę wylać na wystudzone ciasto prosto do tortownicy.


Polewa:

100 g białej czekolady

5 łyżek mleka

1.Czekoladę rozpuścić w małym rondelku z mlekiem, wymieszać i polać po cieście.

2. Na polewie zrobić małe kropki z galaretki z mango (podgrzać) i z dwóch stron przeciągnąć wykałaczką, wyjdą ładne łezki.

Na zdjęciu tym razem nie ma, akurat zapomniałam zostawić troszkę galaretki.


3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i całkiem proste��

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i proste to swoją drogą, ale najważniejsze, że jest przy tym bardzo smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam w formie tortu na urodziny wnuczka, wyśmienity smak i efektowny wygląd, polecam.

    OdpowiedzUsuń