środa, 1 sierpnia 2018

Ciasto ze szpinakiem i mascarpone



Ciasto ze szpinakiem, doskonale wszystkim znane. Tym razem troszeczkę podrasowałam ten przepis. Do masy dodałam mascarpone i galaretkę. Miały być duże zielone kostki. A wyszły zielone drobinki, bo wymieszałam mikserem. Było pysznie i apetycznie)

450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 szkl. mąki tortowej
4 jajka
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szpinak rozmrozić na sitku i dobrze odsączyć z wody (ja dociskam łyżką do sitka). Całe jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek i sodę. Na koniec wmieszać szpinak łyżką. Wylać do foremki wyłożonej papierem. Piec w temp. 180'C ok. 1 h.
Wierzch ciasta skroić i widelcem wyskrobać ten właśnie wierzch od środka ciasta (można cały wierzch pokruszyć palcami, ale jak się trochę przypiecze to jest lekko brązowy i troszkę psuje nam wygląd ciasta).

Masa :
250 g serka mascarpone
200 g sera ,,mój ulubiony'
1 kremówka mała 200g
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa

Galaretkę agrestową rozpuścić w 1.5 szkl. gorącej wody (wymieszać na talerzu). Jak się zrobi twarda, pokroić w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. 
Śmietanę ubić, dodać do sera, serka mascarpone, wyłożyć galaretkę zieloną. Wlać cytrynową galaretkę zimną ale płynną i wymieszać łyżką, nie mikserem.
Wyłożyć na ciasto i posypać okruszkami ciasta szpinakowego. Posypać borówkami.



2 komentarze:

  1. Ile idzie jajek do ciasta? Jak duża forma do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń