wtorek, 14 marca 2017

Ciasto pomidorowe


Od 3 tyg. miał być wpis o kaszy jaglanej, a będzie o cieście pomidorowym. Kasza musi poczekać - bo jest o niej sporo do przekazania. Dzisiejsze ciasto dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Gdyby cukier zastąpić ksylitolem (cukier brzozowy) to już w ogóle. Kontrowersyjny składnik czyli pomidor jest absolutnie niewyczuwalny,a  co do banana to bardzo delikatnie. Dużym plusem jest szybkość wykonania, zaledwie w 15 min. jest już gotowe do pieca. Hmm, małe sprostowanie, w 15 min., ale z umyciem misek)) Smakiem przypomina ciasto marchewkowe. Jest puszyste i wilgotne. Idealne dla początkujących kucharek)). Przepis z Jadłonomii.



Ciasto:
1 szkl. pomidorów z puszki
1 dojrzały banan
1/2 szkl. oleju
małe 1/2 szkl. cukru

2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/3 łyżeczka soli

Lukier:
1 łyżka wody
ok. 5-6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki imbiru


Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą, cynamonem i imbirem.
Do miski wlać pomidory, banana, olej i cukier. Wszystko zblendować, wlać do suchych składników i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia. 
Przelać do keksówki ( 28 x 8cm ) wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Piec 50 min. w temp. 180'C, po pół godz. zmniejszyć temp., żeby się nie spiekł za bardzo.
Jak ostygnie polać lukrem (wszystkie jego składniki ze sobą wymieszać).

3 komentarze:

  1. O cieście z pomidorami jeszcze nie słyszałam, a wygląda pysznie i bardzo zachęcająco ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny pomysł z tymi pomidorami. Wygląda trochę jak piernik. A jeśli jest z dodatkiem banana, to ja kupuję w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń