wtorek, 14 marca 2017

Ciasto pomidorowe


Od 3 tyg. miał być wpis o kaszy jaglanej, a będzie o cieście pomidorowym. Kasza musi poczekać - bo jest o niej sporo do przekazania. Dzisiejsze ciasto dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Gdyby cukier zastąpić ksylitolem (cukier brzozowy) to już w ogóle. Kontrowersyjny składnik czyli pomidor jest absolutnie niewyczuwalny,a  co do banana to bardzo delikatnie. Dużym plusem jest szybkość wykonania, zaledwie w 15 min. jest już gotowe do pieca. Hmm, małe sprostowanie, w 15 min., ale z umyciem misek)) Smakiem przypomina ciasto marchewkowe. Jest puszyste i wilgotne. Idealne dla początkujących kucharek)). Przepis z Jadłonomii.



Ciasto:
1 szkl. pomidorów z puszki, latem zmiksować świeże
1 dojrzały banan
1/2 szkl. oleju
małe 1/2 szkl. cukru

2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/3 łyżeczka soli

Lukier:
1 łyżka wody
ok. 5-6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki imbiru


Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą, cynamonem i imbirem.
Do miski wlać pomidory, banana, olej i cukier. Wszystko zblendować, wlać do suchych składników i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia. 
Przelać do keksówki ( 28 x 8cm ) wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Piec 50 min. w temp. 180'C, po pół godz. zmniejszyć temp., żeby się nie spiekł za bardzo.
Jak ostygnie polać lukrem (wszystkie jego składniki ze sobą wymieszać).

9 komentarzy:

  1. O cieście z pomidorami jeszcze nie słyszałam, a wygląda pysznie i bardzo zachęcająco ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny pomysł z tymi pomidorami. Wygląda trochę jak piernik. A jeśli jest z dodatkiem banana, to ja kupuję w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam szybkie, proste i pyszne ciasto))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można z inną mąka? Czy urośnie jak dam mąkę gryczana lub wieloziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  5. Urośnie, ja robiłam z gryczanej, aczkolwiek jest mniej puszyste, niż z pszenną, ale było Ok))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam 2 razy i za jednym i drugim wyszedł zakalec..:/ Ciasto banalne, a mi nie wychodzi..Why? Składniki wymieszane mikserem (na najmniejszych obrotach) bo po wlaniu suchych składników do mokrych zrobiło się mnóstwo widocznych grudek mąki. Stąd tez mikserem zamieszałam, by ciasto miało jednolitą konsystencję. Czy ta czynność mogła wpłynąć na powstanie
    zakalca? Czy ta duża ilość grudek mąki nie wpływa na efekt finalny ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Po co publikować cudzy przepis? Przecież wszystko,zarówno lista składników, jak i sposób przygotowania są niemal identyczne jak te opublikowane na Jadłonomii. Wiem, że podałaś źródło, ale mimo wszystko to chyba trochę odtwórcze. Twój blog, Twoje przepisy, proste.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiele przepisow jest podobne a kazdy uwaza je za swoje.nikt nie zabrania korzystac z innych i dodac cos od siebie.

    OdpowiedzUsuń