sobota, 11 lipca 2015

Proste ciasto z owocami



Prościutkie ciasto z owocami, które zawsze się udaje. Niedrogie, bo tylko z trzech jaj. Szybkie, pyszne, najlepsze w sezonie owocowym)) Przepis z mojej ulubionej stronki.

3 szkl. mąki
3 jajka
1 i 1/4 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
1 łyżka octu owocowego, ewnet. zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

ok. 700g  truskawek
100g borówek

Całe jajka utrzeć z cukrem  na puch. Dodać mleko, olej na przemian z mąką i proszkiem. Wszystko mieszać mikserem do połączenia składników.
Przełożyć do foremki (20x36cm), wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. 
Na ciasto wyłożyć owoce (jak są bardzo soczyste i jest ich dużo, obtoczyć w budyniu lub suchej galaretce) i posypać kruszonką, maka+cukier+masło (zrobiłam na oko).
Piec w temp. 170'C ok. 50 min.(zmniejszyć temp. jak się zarumieni). 


18 komentarzy:

  1. proste powiadasz? a wygląda jak z najlepszej cukierni;) wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto faktycznie proste i tanie ale przepyszne. Zrobiłam je z jagodami i jabłkami i nie możemy jedząc powiedzieć sobie dość

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło ,,słyszeć" , dziękuje za komentarzyk)))

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłem. Posmakuje za 50 min. jak sie upiecze

    OdpowiedzUsuń
  5. DZIĘKUJE CIASTO SUPER SIĘ UPIEKŁO I JEST PYSZNE POZDRAWIAM;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja dziękuje za komentarz)), pozdrawiam p.Aniu))

    OdpowiedzUsuń
  7. A do czego ocet?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z mrożonymi owocami. Wyszedł przez to zakalec mimo że optoczyłam galaretką. Ale i tak było pyszne. Z uwagi na porę roku zrobię z jabłkami. I zobaczymy jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda. Zrób z jabłkami, będą pewniejsze)))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam z truskawkami i wyszło bardzo dobre.
    Dzięki za prosty i pewny przepis. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś właśnie zrobiłam "prawie"jest jeszcze w piekarniku zobaczymy co będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się Kasiu))
    To pewniak, który zawsze wychodzi.
    Nie ma mowy o zakalcu jak w typowo ucieranych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się Kasiu))
    To pewniak, który zawsze wychodzi.
    Nie ma mowy o zakalcu jak w typowo ucieranych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam dzisiaj z samych borówek. Pychotka!!!Wyszedł bardzo wysoki.Jeszcze ciepły sie rozszedł ��

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Cieszy mnie to bardzo))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wlasnie upieklam,wyszlo pysznie. Super przepis!:)

    OdpowiedzUsuń