poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto grysikowe




Przepraszam już jestem, strasznie się ostatnio zaniedbałam, jak coś piekę to zawsze ,,cosik" na szybko, spradzonego przez co nie miałam czego dać na bloga. Po nocach już nie buszuję, padam razem z dziećmi, bo one do późna ,,grasują")) 
Dzisiaj grysikowiec, stefanka, miodowy czy czeski nazw ma wiele, smak ten sam))) Przepyszne blaty miodowe przełożone kremem na bazie kaszy manny. Mięciutki, im dłużej leżakuje tym bardziej smakuje. Absolutnie niewyczuwalna kasza manna, a kremik jest niezwykle delikatny. U mnie jest jego dość sporo, kto lubi cieniutko, wystarczy zrobić z połowy porcji. Polecam, bo ciasto jest smaczne i zrobimy je tanim kosztem)))

Ciasto miodowe:
500g mąki pszennej (3 i 1/2 szkl.)
100 g margaryny
1/2 szkl. cukru
7 łyżek miodu
2 jajka
1 czubata łyżeczka sody

Wszystko zagnieść i podzielić na 3 części. Wyłożyć ciastem foremki.(20x36cm) piec ok. 15 min.w temp. 180'C

Krem grysikowy:
1 litr mleka
12 łyżek kaszy manny
1/2 szkl. cukru
250 g masła

Mleko zagotować, zmniejszyć ogień, dodać cukier (rozpuścić) i mannę, mieszać do zgęstnienia, ok. 7 minut.
Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.
Następnie masło utrzeć i dodawać po łyżce ugotowanej manny.

Blaty przełożyć kremem.

Polewa:
1/3 kostki  margaryny

3 łyżki kakao

2 łyżki cukru

2 łyżki mleka
2 łyzki wody

Wszystko rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Polać po cieście.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciacho :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie idealne warstwy! Mogę kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest super ciasto.. do zrobienia w poniedziałek do jedzenia w sobotę :)
    ja czasami pod krem daje marmoladę... albo powidła ..
    podziwiam te Twoje słodkosci na garnuszku i tu... super przepisy, korzystam .. korzystam .. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo dobre. Podrasowałam %, a pod krem dałam dżem winogronowy. Nie chciało mi się też robić polewy, więc polałam gorzką czekoladą.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki wielkie))) w takim wydaniu musiało być pyszne)

    OdpowiedzUsuń