piątek, 19 kwietnia 2013

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym



Podam Wam przepis na pyszne żeberka o pomidorowym smaku z lekką nutką słodyczy. Idealne na obiad lub dla gości. Można podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem. Choć nie przepadam za żeberkami to te kupiły moje podniebienie)), bo wręcz rozpływają się w ustach) Dodatkowym plusem jest krótki czas ich wykonania)

Składniki:
1 kg ładnych chudych żeberek
2 średnie cebule
ok. 7 łyżek oleju

Sos:
5 łyżek przecieru
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1/3 szkl. wody 

Wykonanie:

Żeberka dokładnie umyć, pokroić, posolić, popieprzyć i smażyć na oleju z obu stron ok. 15 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Sos:
Na tłuszczu od mięsa smażyć cebulę pokrojoną w półkrążki.
Do słoika wlać 4 łyżki miodu, 5 łyżek przecieru, sok z cytryny, 1/3 szkl. wody, wszystkie przyprawy wymienione w składnikach sosu. Wszystko wymieszać, wylać na patelnię, połączyć z cebulą. Dusić ok.10 min. po czym zalać żeberka.
Naczynie przykryć i piec min. 1,40 h w temp. 180'C, 2 razy wymieszać podczas pieczenia.   


4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny zestwik na obiadek)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, uwielbiam mięsko ze słodkim akcentem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tez zeberka, bylyby byly chude - jak u Ciebie :) pomysł na obiad dałaś mi wdzieczny bo ostatni raz kiedy jadłam żeberka to chyba z rok temu lub dwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre żeberka. Dzisiaj zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń