sobota, 30 lipca 2011

Sałatka warstwowa z sosem słodko-kwaśnym



Sałatka o ciekawym smaku. Idealne połączenie kurczaka, ryżu i sosu słodko-kwaśnego, sprawi, że stanie się ona naszą ulubioną sałatką.  Pamiętać należy, żeby ryż był suchy i ogórki były odsączone z zalewy. 
W innym przypadku będzie za rzadka. I co najważniejsze układać warstwami i nie mieszać, tak podana apetycznie wygląda. Przepis na dużą miskę.


2 torebki ryżu 
1 podójna pierś z kurczaka 
6 ogórków korniszonych lub kiszonych
6 jaj
por 
sos słodko-kwaśny (gotowy w słoiczku)
kilka łyżek majonezu
przyprawa do kurczaka

1). Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2). Ogórki pokroić w kostkę (odsączyć)
3). Mięso pokroić w kostkę, doprawić przyprawami do kurczaka, usmażyć.
4). Posmarować cienko majonezem.
5). Jajka ugotować, pokroić w kostkę.
6). Por pokroić w półksiężyce (połowę małego pora).
7). Polać sosem słodko-kwaśnym.

Układać jak wyżej napisałam zaczynając od ryżu lub wg uznania.

8 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj też sałatka warstwowa na blogu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to się wymieniłyśmy przepisami, pzdr.Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis fajny, ale masz błędy ort. no i ten sos mogłabyś sama wykonać, a nie korzystać z gotowca, sałatka wygląda rewelacyjnie na zdjeciu, pozdrawiam / Renia

    OdpowiedzUsuń
  4. ,,Droga" Reniu, pokaż gdzie są te błędy ortograficzne, a jak Ci się nie podoba gotowy sos to musisz sobie sama zrobić, a nie korzystać z mojego przepisu, skoro Ci się gotowce nie podobają)

    OdpowiedzUsuń
  5. Salatka super! Polecam!

    OdpowiedzUsuń