czwartek, 24 marca 2011

Karkówka w sosie pomidorowym z pieczarkami i ogórkiem



Polecam przepyszną karkóweczkę z pieczarkami, w lekkim sosie pomidorowym, o intensywnie majerankowym aromacie. Dzięki ogórkom nabiera ostrzejszego smaku...
Śmiało można zrobić dzień przed podaniem na stół, wystarczy tylko podgrzać i danie gotowe))) a smakowo jeszcze lepsze.


1,30 kg karkówki
60 dag pieczarek
2 cebule
3-4 ogórki kwaszone
przecier pomidorowy
ketchup
majeranek
przyprawa do karkówki


WYKONANIE:
1) Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i łyżkę masła.
2) Ogórki pokroić w plastry.
3) Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami, obtoczyć w mące i smażyć na patelni z dwóch stron (kilka minut).
4) Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na mięso wyłożyć pieczarki i ogórki a na to jeszcze raz mięso.
Całość polać zalewą:

Zalewa:
1 szkl. wody z ogórków
1 i 1/2 szkl. wody surowej
3 czubate łyżki ketchupu
3 czubate łyżki przecieru
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Piec w przykrytym naczyniu ok. 1,40 h w temp. 180'C, ok. 20 min. przed końcem pieczenia odkryć naczynie.




1 komentarz:

  1. Gulasz idealny,ja taki podaję do placka po węgiersku a z pieczarkami jeszcze nie robiłam,kupię jutro w Lidl karkówkę i zrobię takie pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń