,,Kuleczki" to danie typu Boeuf Strogonow, mocno pomiodorowe z mięsem mielonym formowanym na kształt kuleczek. Warto zrobić, wychodzi jej bardzo dużo, a gdy nam zostanie spokojnie możemy zamrozić. Należy jednak pamiętać, że owa potrawka najlepiej smakuje na drugi dzień po jej zrobieniu...
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 80 dag pieczarek
- 4 papryki
- kukurydza z puszki
- fasola czerwona z puszki
- 2 średnie cebule
- przecier pomidorowy 200g
- ok. 3-4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
WYKONANIE:
Usmażyć pieczarki (pokrojone w półplastry), dodać 2 cebule
W między czasie doprawić mięso mielone, dodać 1 jajko, sól, paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i trochę bułki tartej. Formować nieduże kuleczki
Kuleczki wrzucić do reszty, dodać przecier i zaklepać 3 łyżkami mąki (mąkę rozrobić w kubeczku z wodą).
Doprawić całość potrawy solą i ostrą papryką.
POTRAWKA PYSZNA!!! GOŚCIE SIE ZAJADALI WSZYSTKIM BARDZO SMAKOWALA!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowała)))
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na te kuleczki... Kulki obtaczamy w mące nie w bułce?! Nie będa surowe po usmażeniu w środku?! Papryke też można podsmażyć na patelni i dorzucić do reszty?! W jakiej ilości wody rozmieszać mąke?!
OdpowiedzUsuńKiedy dodać cukru?! Pod koniec gotowania?! Trzeba koniecznie czy regulujemy nim smak gdyby papryki za dużo się nasypalo?! Ile dodać bułki tartej do mięsa zawsze mam z tym problem:(
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam.
OdpowiedzUsuńKulki obtaczamy w mące - tak jak napisałam w przepisie)))
Nie mają prawa być surowe, bo przecież gotuję się potem jeszcze w garnku z całą resztą.
Cukier dodajemy w dowolnym czasie.
Wody 1/2 kubezczka.
Nie ma w przepisie papryki w proszku.
Anonimie czy jesteś początkujący w kuchni?
Przepraszam miałam na myśli chili nie papryke:). Jeśli chodzi o paprykę moge ja wcześniej też przesmażyć jak reszte?!
OdpowiedzUsuńIle dodać bułki tartej do mięsa?!
OdpowiedzUsuńPrzecier pomidorowy czyli koncentrat pomidorowy?! To jest to samo...
OdpowiedzUsuńJaką ilość bułki tartej użyć do masy mięsnej? Używamy różnych kolorów papryk?! Świetna propozycja na szybki obiadek:)
OdpowiedzUsuńok. 1/3 szkl.
OdpowiedzUsuńkolor sobe wybierz jaki Ci się podoba
Potrawka super!!! Bardzo pozywna! Z podanych skladnikow wychodzi jej sporo! Kasia K
OdpowiedzUsuń