sobota, 19 lutego 2011

Potrawka - ,,kuleczki"




,,Kuleczki" to danie typu Boeuf Strogonow, mocno pomiodorowe z mięsem mielonym formowanym na kształt kuleczek.Warto zrobić,wychodzi jej bardzo dużo, a gdy nam zostanie spokojnie możemy zamrozić. Należy jednak pamiętać, że owa potrawka najlepiej smakuje na drugi dzień po jej  zrobieniu...

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 80 dag pieczarek
  • 4 papryki
  • kukurydza z puszki
  • fasola czerwona z puszki
  • 2 średnie cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy 200g
  • ok. 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
WYKONANIE:
Usmażyć pieczarki (pokrojone w półplastry), dodać 2 cebule (pokrojone w półkrążki) doprawić do smaku. Po usmażeniu wrzucić paprykę (pociętą w krótkie paski), kukurydzę i fasolę bez zalewy. Całość zalać ok. 2 l wody i gotować.


W między czasie doprawić mięso mielone, dodać 1 jajko i trochę bułki tartej. Formować nieduże kuleczki, obtoczyć w mące i usmażyć. 


Kuleczki wrzucić do reszty, dodać przecier i  zaklepać 3 łyżkami mąki (mąkę rozrobić w kubeczku z wodą).
Doprawić całość potrawy solą i chili.

11 komentarzy:

  1. POTRAWKA PYSZNA!!! GOŚCIE SIE ZAJADALI WSZYSTKIM BARDZO SMAKOWALA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowała)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba się skuszę na te kuleczki... Kulki obtaczamy w mące nie w bułce?! Nie będa surowe po usmażeniu w środku?! Papryke też można podsmażyć na patelni i dorzucić do reszty?! W jakiej ilości wody rozmieszać mąke?!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy dodać cukru?! Pod koniec gotowania?! Trzeba koniecznie czy regulujemy nim smak gdyby papryki za dużo się nasypalo?! Ile dodać bułki tartej do mięsa zawsze mam z tym problem:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Już odpowiadam.
    Kulki obtaczamy w mące - tak jak napisałam w przepisie)))
    Nie mają prawa być surowe, bo przecież gotuję się potem jeszcze w garnku z całą resztą.
    Cukier dodajemy w dowolnym czasie.
    Wody 1/2 kubezczka.
    Nie ma w przepisie papryki w proszku.
    Anonimie czy jesteś początkujący w kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam miałam na myśli chili nie papryke:). Jeśli chodzi o paprykę moge ja wcześniej też przesmażyć jak reszte?!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile dodać bułki tartej do mięsa?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecier pomidorowy czyli koncentrat pomidorowy?! To jest to samo...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaką ilość bułki tartej użyć do masy mięsnej? Używamy różnych kolorów papryk?! Świetna propozycja na szybki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ok. 1/3 szkl.
    kolor sobe wybierz jaki Ci się podoba

    OdpowiedzUsuń
  11. Potrawka super!!! Bardzo pozywna! Z podanych skladnikow wychodzi jej sporo! Kasia K

    OdpowiedzUsuń