Oryginalna nazwa tego ciasta przed moimi modyfikacjami to Japonek, ja natomiast na ciasto dałam masę serową, galaretkę z musem jabłkowym i w taki oto sposób wyszła ,ona' czyli Japonka. Sam Japonek był tylko z masy makowej...
Składniki:
400 g maku
1 kg jabłek (lub gotowe ze słoika)
8 jajek
1 szkl. cukru
1 margaryna
10 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku
500g gotowego zmielonego sera
2 galaretki brzoskwiniowe
2 jabłka
5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:1 kg jabłek (lub gotowe ze słoika)
8 jajek
1 szkl. cukru
1 margaryna
10 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku
500g gotowego zmielonego sera
2 galaretki brzoskwiniowe
2 jabłka
5 łyżek cukru pudru
1) Mak sparzyć, odcedzić i zmielić 2 razy przez maszynkę. Można dodać orzechy i rodzynki.
2) Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok.
Ciasto makowe:
Żółtka utrzeć z cukrem, margaryną, następnie dodać zmielony mak, jabłka, proszek i kaszę mannę. Wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Wylać do foremki (20x36cm), wyłożonej papierem. Piec 1h 10 min.
Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić 1/2 szkl. wody. Ser utrzeć z cukrem, następnie dodać wystudzoną galaretkę, wszystko chwilę miksować i tężejącą masę wyłożyć na
Mus jabłkowy:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i wystudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce (z boku tarki, na mus). Do wystudzonej galaretki dodać jabłka i lekko teżejącą wykładać łyżką na ciasto.
Makowiec japoński to ulubione ciasto mojego męża. ZAWSZE muszę mu taki piec na Boże Narodzenie!
OdpowiedzUsuń