Sezon truskawkowy w pełni. Dobry czas na bezę. Ta idealna to chrupiąca z zewnątrz a piankowa w środku. Pokryta bitą śmietaną. Naprawdę wbrew pozorom bardzo prosta do zrobienia. Ja suszę półtorej godziny i w zupełności wystarczy.
Beza:
5 jaj
250g cukru
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
400g śmietany 30%
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
truskawki lub inne owoce
Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić, żółtko od białka. Żółtko nie może być w białku.
Miska i mieszadła muszą być suche.
1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru, aż do rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę.
2. Foremkę od piekarnika wyłożyć papierem. Ubite białka wyłożyć na papier w kształcie koła, wyrównać boki. Można sobie odrysować na papierze kółko od tortownicy śr. ok 24 cm
3. Piekarnik nagrzać do 180'C po czym zmniejszyć do 130'C i piec 1,5 godziny.
4. Uchylić lekko drzwiczki i wystudzić.
5. Śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na wystudzoną bezę.
6. Udekorować owocami.
Śmietanę należy ubić w dzień spożywania bezy, inaczej beza namięknie od śmietany, gdy będzie długo stać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz