Piekarnik gorący, płyta też ciągle ciepła, a tu kompletnie nie po drodze do zdjęcia, albo zostanie tyle co nic do sfotografowania, i tak wygląda to blogowanie😂 Był tłusty czwartek, nawet tłusta środa, a tu ostatni przepis to świąteczny jeszcze 🤭
Dziś torcik typowy na Kinderbal, lekka pianka w 3 kolorach. Zachwyci niejednego malucha. Ja przerobiłam przepis, bo zamieniłam na mleko bez cukru i zwiększyłam ilość, żeby było mniej słodkie, bo ciasto jest już trochę mdłe i kawałkiem można się już zaspokoić.
3 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego 7%
(trzeba kupić 1 litr w niebieskim kartonie)
3 galaretki o różnych smakach
paczka biszkoptów
śmietana 30% ( opcjonalnie)
1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody.
Galaretka musi mieć temp pokojową, nie może być zimna, ponieważ pianka się od razu zrobi sztywna.
Gdyby tak się stało, należy wymieszać ją mikserem i szybciutko wykładać.
2. 3 szkl. mleka ubić mikserem na pianę
(wyjdzie dość duża miska tej piany).
3. Do każdej miski z galaretką wlać mniej więcej po równo pianki, wymieszać mikserem i wylewać na przemian łyżką do tortownicy na biszkopty.
4. Jak masa zastygnie, ubić śmietanę z łyżką cukru i workiem cukierniczym zrobić rozetki.
o wow...nie tylko "maluch" się zachwycił:)
OdpowiedzUsuńHehe, dzięki 😊
OdpowiedzUsuń