Zaległy przepis na opiekaną rybkę w zalewie octowej, bardzo fajny na przystawkę. Im dłużej postoi tym rybka lepsza. Dobra na święta, czy z kromką chlebka na piątkowe śniadanko. Można zalać również małe rybki z ością, wtedy zalewy nie studzimy, dajemy gorącą.
1,5 kg filetów z miruny, morszczuka czy dorsza
2-3 jajka
bułka tarta
mąka
Zalewa:
2 szkl. wody
1/3 szkl. octu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
ziele angielskie
liście laurowe
2 cebule
1. Rybę umyć, odsączyć na ręczniku kuchennym posolić i popieprzyć.
2. Pokroić na kawałki, wrzucić do rozbełtanego jajka i obtoczyć w mące i bułce (razem wymieszanej).
3. Usmażyć na rumiano na oleju.
Zalewa:
1. Wszystkie składniki zalewy zagotować razem z krążkami cebuli. Ostudzić.
2. Zimną rybę włożyć do słoika i zalać zalewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz