Roladki z jarmużem, bo ten w ogródku, prosi się o zerwanie. Prócz koktajlu, który często robimy, roladki były dobrym pomysłem na smaczny obiad.
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 400g jarmużu świeżego
10 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
przyprawa do kurczaka
jajko, bułka tarta
1). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy się zarumieni przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać z cebulą.
2). Jarmuż umyć, obrać liście ,, z łodyg" i włożyć na patelnię. Podlać trochę wodą, chwilę dusić pod przykryciem. Odparować. Na koniec dodać ser żółty starty na dużych oczkach. Wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem.
3). Mięso umyć. Jedną pojedynczą pierś przekroić wzdłuż, z drugą zrobić tak samo. Rozbić cienko i posypać przyprawą do kurczaka.
4). Na szerszym końcu ułożyć farsz z jarmużu i zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką. Zamoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz