Proste i dobre ciasto nawet ,,powiedziałabym", że tortowe. Miało być z kremem, ale że w sklepie nie było mleka o smaku kokosowym, to wyszło coś innego. Biszopt z makiem, śmietaną i dżemem całkiem ciekawie komponuje się smakowo)).
Biszkopt makowy:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek suchego maku
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę, mak i proszek delikatnie mieszając łyżką. Piec pół godz. Wystudzić przekroić na pół. Nasączyć ponczem (woda przegotowana+cytryna)
Masa śmietanowa:
śmietana 30% - 600g
3 śmietan-fix
dżem porzeczkowy 330g (do przełożenia)
Połowę ciasta posmarować dżemem (małe pół słoika). Śmietanę ubić z fixem na sztywno, wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową. Zostawić trochę do posmarowania na wierzch ciasta. Posypać wiórkami.
Mniam, wygląda cudownie.;)
OdpowiedzUsuńPiękne kosteczki Ci wyszły)))
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo:)
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie jadłam pieguska.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszedł :)
Dziękuję))))
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie wyglądają ciasta i ciasteczka w Twoim wykonaniu,jak również pozostałe potrawy. Przecudne zdjęcia. Powodzenia w realizacji swojej pasji.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak pochlebny komentarz Anonimie)))) i pozdrawiam serdecznie))
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuń20x36cm
OdpowiedzUsuńJa ma blasze 25×36 moze byc
OdpowiedzUsuńMoże być, z tym, że ciasto będzie niższe, bo foremkę masz większą.
OdpowiedzUsuń