środa, 23 stycznia 2013

Piegusek śmietanowy




Proste i dobre ciasto nawet ,,powiedziałabym", że tortowe. Miało być z kremem, ale że w sklepie nie było mleka o smaku kokosowym, to wyszło coś innego. Biszopt z makiem, śmietaną i dżemem całkiem ciekawie komponuje się smakowo)).

Biszkopt makowy:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek suchego maku
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę, mak i proszek delikatnie mieszając łyżką. Piec pół godz. Wystudzić przekroić na pół. Nasączyć ponczem (woda przegotowana+cytryna)

Masa śmietanowa:
śmietana 30% - 600g
3 śmietan-fix
dżem porzeczkowy 330g (do przełożenia)

Połowę ciasta posmarować dżemem (małe pół słoika). Śmietanę ubić z fixem na sztywno, wyłożyć na ciasto i przykryć drugą połową. Zostawić trochę do posmarowania na wierzch ciasta. Posypać wiórkami.

12 komentarzy:

  1. Piękne kosteczki Ci wyszły)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak ja dawno nie jadłam pieguska.
    Bardzo ładnie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i apetycznie wyglądają ciasta i ciasteczka w Twoim wykonaniu,jak również pozostałe potrawy. Przecudne zdjęcia. Powodzenia w realizacji swojej pasji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za tak pochlebny komentarz Anonimie)))) i pozdrawiam serdecznie))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ma blasze 25×36 moze byc

    OdpowiedzUsuń
  8. Może być, z tym, że ciasto będzie niższe, bo foremkę masz większą.

    OdpowiedzUsuń