Medaliony z kurczaka to nic innego jak drobiowy schabowy w wersji ,, na bogato", ale o wiele smaczniejszy. Mięciutki, rozpływający się w ustach, z papryką i cebulką, dzięki którym to mięsko tak pysznie smakuje. Ze smakiem zjedzą je również dzieci. Do mięsa możemy dodać na co tylko mamy ochotę, np. pieczarki, kukurydzę, szczypiorek, ser żółty... Jeśli tradycyjny schabowy Wam się znudził to zapraszam na taką odmianę...
1 papryka
1 cebula
1 łyżka majonezu (niekoniecznie)
przyprawy do kurczaka,
papryka ostra
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka
Jajka z mąką, mlekiem wymieszać mikserem.
Mięso pokroić na drobną kostkę, posypać przyprawami.
Paprykę pokroić na drobną kostkę, cebulę również. Dodać rozbełtane jajka z mąką, wymieszać.
Smażyć na oleju z obu stron (na złoty kolor), delikatnie przewracając drewnianą łopatką.
Przepis jest cuuuudowny! Medaliony smakowały nie tylko mnie, ale i całej rodzinie. Myślę, że odtąd już często będą u nas królowały na stole :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę i dziękuję za komentarz))))))
OdpowiedzUsuńmasakra!! ztrułem sie i rzygałem całą noc!! Co to za przepis??... w sumie zapomniałem że trzeba smażyć i surowe jadłem, szok! było dobre no ale tak niewyraźnie Pani napisała że smażyć trzeba? SKANDAL!! Później jak wyczytałem że trzeba smażyć a ja już zjadłem to chciałem na chwile do piekarnika wejść, chociaż na 150 stopni no ale się popażyłem i musiałem do szpitala!! Skandal!! Nie polecam!
OdpowiedzUsuńdebil
UsuńCo za suchar, idz wroc pod kamien z pod ktorego wylazles...
UsuńDebil po prostu debil pisze na złoty kolor na oleju
Usuń😃😃😃
Usuń"Jak już zjadłem to chciałem do piekarnika wejść..." hahaha. Co za łeb. Dobre. Ale medaliony tak szczerze to pyszna sprawa.
Usuńpyszne! polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam jeszcze nie wiem jak smakuje,bo dopiero będę robił ale jak będzie gotowe i po próbie to dam znać.
OdpowiedzUsuńCzekam z niecierpliwością)))
OdpowiedzUsuńWitam jak już pisałem że napiszę jak zrobię,więc muszę powiedzieć że mi smakowały chociaż dodałem żółtą paprykę bo czerwonej nie było ale i tak było bardzo dobre polecam.Pozdrawiam Sebastian
OdpowiedzUsuńbyło u mnie na komuni bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńI też dostało prezenty??
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńMega! Bardzo pyszne:-) polecam
OdpowiedzUsuńWyśmienite, Pozdrawiam Pako i Lucek :)
OdpowiedzUsuńPrzepis podany to i mozna robic...zrobione i bardzo pyszna!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Cieszę się bardzo))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Witam. Mam pytanie; jestem czy można dać mniej mąki, niż w Pani przepisie? Mąka zawiera w sobie dużo puryny, a ja muszę na nią uważać. Do przepisu chciałbym dodać jeszcze startą cukinie. Co Pani o tym myśli? Pozdrawiam Bartek
OdpowiedzUsuńMoże daj połowę porcji mąki, a dodaj jedno jajko więcej.
OdpowiedzUsuńCukinię możesz dodać, tylko wcześniej ją posól i odciśnij sok.
Pozdrawiam)
Właśnie stoję przy garach. Dziękuję za wskazówki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, robię już kolejny raz i wszystkim bardzo smakowało. Dzięki! ��
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę coś takiego przygotować na obiad, bo już teraz wiem, że każdemu będzie to wszystko bardzo smakowało. Do tego na pewno przygotuję jakiś pyszny deser i chyba skorzystam z przepisu na stronie https://basiazsercem.pl/ Bo szukając jednego rodzaju mąki trafiłam na ciekawe przepisy.
OdpowiedzUsuńTo się nie nadaje do jedzenia
OdpowiedzUsuńPyszne robie kolejny raz i cala rodzina sie zajada :)
OdpowiedzUsuńUdany przepis. Wyszło bardzo smaczne. Ja także będę go powtarzać <3
OdpowiedzUsuńPuszne bardzo często to robię.
OdpowiedzUsuńPrzepis mi,,sprzedał " kolega,który pracował w restauracji..Medaliony były na Komunii Św syna..syn ma 24 lata teraz.
OdpowiedzUsuńOd tego czasu robią furorę na na każdej imprezie.Mieszkam w DE i pracuje w Diakonie.Wszyscy zachwyceni.
Dodaje jeszcze pieczarki,szczypior itp.
Co pod ręką. Pyszne