wtorek, 31 lipca 2012

Medaliony z kurczaka



Medaliony z kurczaka to nic innego jak drobiowy schabowy w wersji ,, na bogato", ale o wiele smaczniejszy. Mięciutki, rozpływający się w ustach, z papryką i cebulką, dzięki którym to mięsko tak pysznie smakuje. Ze smakiem zjedzą je również dzieci. Do mięsa możemy dodać na co tylko mamy ochotę, np. pieczarki, kukurydzę, szczypiorek, ser żółty... Jeśli tradycyjny schabowy Wam się znudził to zapraszam na taką odmianę...

1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka
1 cebula
1 łyżka majonezu (niekoniecznie)
przyprawy do kurczaka,
papryka ostra
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka


Jajka z mąką, mlekiem wymieszać mikserem.
Mięso pokroić na drobną kostkę, posypać przyprawami.
Paprykę pokroić na drobną kostkę, cebulę również. Dodać rozbełtane jajka z mąką, wymieszać.
Smażyć na oleju z obu stron (na złoty kolor), delikatnie przewracając drewnianą łopatką.



30 komentarzy:

  1. Przepis jest cuuuudowny! Medaliony smakowały nie tylko mnie, ale i całej rodzinie. Myślę, że odtąd już często będą u nas królowały na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo się cieszę i dziękuję za komentarz))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. masakra!! ztrułem sie i rzygałem całą noc!! Co to za przepis??... w sumie zapomniałem że trzeba smażyć i surowe jadłem, szok! było dobre no ale tak niewyraźnie Pani napisała że smażyć trzeba? SKANDAL!! Później jak wyczytałem że trzeba smażyć a ja już zjadłem to chciałem na chwile do piekarnika wejść, chociaż na 150 stopni no ale się popażyłem i musiałem do szpitala!! Skandal!! Nie polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co za suchar, idz wroc pod kamien z pod ktorego wylazles...

      Usuń
    2. Debil po prostu debil pisze na złoty kolor na oleju

      Usuń
    3. 😃😃😃

      Usuń
    4. "Jak już zjadłem to chciałem do piekarnika wejść..." hahaha. Co za łeb. Dobre. Ale medaliony tak szczerze to pyszna sprawa.

      Usuń
  4. pyszne! polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam jeszcze nie wiem jak smakuje,bo dopiero będę robił ale jak będzie gotowe i po próbie to dam znać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekam z niecierpliwością)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam jak już pisałem że napiszę jak zrobię,więc muszę powiedzieć że mi smakowały chociaż dodałem żółtą paprykę bo czerwonej nie było ale i tak było bardzo dobre polecam.Pozdrawiam Sebastian

    OdpowiedzUsuń
  8. było u mnie na komuni bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega! Bardzo pyszne:-) polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyśmienite, Pozdrawiam Pako i Lucek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis podany to i mozna robic...zrobione i bardzo pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Mam pytanie; jestem czy można dać mniej mąki, niż w Pani przepisie? Mąka zawiera w sobie dużo puryny, a ja muszę na nią uważać. Do przepisu chciałbym dodać jeszcze startą cukinie. Co Pani o tym myśli? Pozdrawiam Bartek

    OdpowiedzUsuń
  13. Może daj połowę porcji mąki, a dodaj jedno jajko więcej.
    Cukinię możesz dodać, tylko wcześniej ją posól i odciśnij sok.
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie stoję przy garach. Dziękuję za wskazówki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis, robię już kolejny raz i wszystkim bardzo smakowało. Dzięki! ��

    OdpowiedzUsuń
  16. Koniecznie muszę coś takiego przygotować na obiad, bo już teraz wiem, że każdemu będzie to wszystko bardzo smakowało. Do tego na pewno przygotuję jakiś pyszny deser i chyba skorzystam z przepisu na stronie https://basiazsercem.pl/ Bo szukając jednego rodzaju mąki trafiłam na ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne robie kolejny raz i cala rodzina sie zajada :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Udany przepis. Wyszło bardzo smaczne. Ja także będę go powtarzać <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Puszne bardzo często to robię.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis mi,,sprzedał " kolega,który pracował w restauracji..Medaliony były na Komunii Św syna..syn ma 24 lata teraz.
    Od tego czasu robią furorę na na każdej imprezie.Mieszkam w DE i pracuje w Diakonie.Wszyscy zachwyceni.
    Dodaje jeszcze pieczarki,szczypior itp.
    Co pod ręką. Pyszne

    OdpowiedzUsuń