Jak ja nie lubię fotografować mięcha, nigdy nie wychodzi tak jak powinno, za to ciasta uwielbiam, ale do rzeczy... Dzisiaj przepisik na karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście, i to właśnie owa kapustka najbardziej smakuje. Danie pasuje bardziej na obiad niż na domową imprezkę. Na pewno trafi w podniebienie lubiących kwaśną kapustę u mnie zdecydowanie w męską część domowników. Podane z gotowanymi ziemniakami czy puree chyba najbardziej będzie pasować. Proporcje wg własnych potrzeb.
5 plastrów karkówki (80 dag)
ok. 80 dag kapusty kiszonej
ok. 40 dag pieczarek
2 marchewki
2 cebule
1/5 kostki masła
przyprawy do karkówki, ostra papryka
pieprz
Mięso pokroić w plastry, posypać przyprawami do karkówki, papryką, odstawić do lodówki na kilka godzin (choć niekoniecznie).
Pieczarki pokroić w grube plastry.
Cebulę w grube półkrążki.
Marchewkę zetrzeć na grube wióry.
Masło wrzucić na patelnię, dodać masło,pieczarki, ok 1 szkl. wody, pieprz, sól i usmażyć.
Do kapusty dodać usmażone pieczarki, doprawić ją pieprzem, wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem wyłożyć cienko kapustę, ułożyć plastry mięsa i przykryć resztą kapusty.
Piec w temp. 200'C do 2 godz. (czyli do miękkości), pod przykryciem!, mieszając do 3 razy podczas pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia odkryć naczynię i karkówkę wyciągnąć na wierzch do lekkiego podpieczenia.
ja tez ostatnio robilam, mięsko jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńhm, baardzo smakowita!
OdpowiedzUsuńmmm, karkóweczka - królowa grillowania
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/
i, jak się okazuje, nie tylko z rusztu jest pyszna
Jeden z moich ulubionych przepisów, podobnie jak ten z ogórkami kiszonymi. Sprawdza sie jako potrawa na kazdą okazję. Goscie i domownicy zawsze zachwyceni smakiem. Polecam i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDzIękuję, bardzo mi miło))
OdpowiedzUsuń