Śląskie kulki i paluszki
Śląskie paluszki, bo akurat w tym ksztacie u nas w domu, robimy od dawna. Bardzo smaczny dodatek do różnego rodzaju mięs, np. z udkami i surówką smakują wyśmienicie. Podawane zamiast frytek, ziemniaków czy chleba. Do ciasta możemy dodać ser żółty czy koperek, ale i w tej prostej formie dobrze smakują. Skuszą niejednego niejadka...
Ciasto jak na kluski śląskie
dodatkowo można dodać do ciasta:
koperek
ser starty na wiórki
panierka:
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
Wyrobić ciasto, formować paluszki lub kuleczki, następnie obtoczyć w jajku, bułce i smażyć na głębokim oleju.
Mmm, wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCoraz częściej zakochuję się w kuchni śląskiej, która odkrywa przede mną takie smaki i aromaty,że aż dech zapiera. Niby proste a pyszne....to chyba ten tajemny sekret jej sukcesu :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i domowo tu u Ciebie, więc dodaję stronkę do ulubionych.
OdpowiedzUsuń