niedziela, 15 grudnia 2019

Tatar ze śledzia




Bardzo pyszny śledzik, zasmakuje nawet tym, co za nim nie przepadają. Z ogórkiem  i czerwoną cebulką. Troszkę podkręcony miodem i musztardą, przez co jest delikatny. Dla smakoszy śledzi miód można pominąć. Na zdjęciu robi za tatara, a w misce za sałatkę. Wykonanie banalnie proste. Idealny za przystawkę na świąteczny stół lub piątkowe śniadanko. 


6 płatów śledziowych solonych
6 ogórków konserwowych
1 czerwona cebula
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
10 łyżek oleju 


1). Śledzia wymoczyć, długość zależy od naszego smaku. Ja moczę minimum 3 godz, w tym raz zmieniam wodę. Pokroić w drobną kostkę, ogórka i cebulę również.
2). Do oleju dodać musztardę, miód i dokładnie wymieszać.
3). Sos wlać do pokrojonych składników. Doprawić solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis, dokładnie w identyczny sposób z miodem robimy my.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za śledziem, a w tej sałatce mi bardzo smakował. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ten miód jest bardzo wyczuwalny ?

    OdpowiedzUsuń