sobota, 7 grudnia 2019

Murzynek niezawodny




Ten murzynek jest przepyszny, mięciutki i bardzo prosty do zrobienia, dlatego warto go wcisnąć jeszcze przed świątecznymi przepisami. Ciasto, które jest pewniakiem, na szybkie machnięcie do kawki. Przepis z tej strony. Ja dałam pół szklanki mniej cukru, bo z polewą jest wystarczająco słodkie. Nie gotowałam mleka, tylko lekko podgrzałam.

1 jajko
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mleka
100 g masła
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka czubata sodki

1/2 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki mleka

1. Masło rozpuścić. Ostudzić. Może być lekko ciepłe.
2. Jajko ubić z cukrem. Dodawać na przemian mąkę, sodę, kakao i mleko (podgrzane lekko w mikrofalówce). Na koniec rozpuszczone masło.
3. Keksówkę (30×10) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować olejem i wlać ciasto.
4. Piec ok. 50 min. w temp. 180'C, w połowie pieczenia zmniejszyć do 150'C
5. Czekoladę rozpuścić w garnuszku z mlekiem i polać po wystudzonym murzynku.

9 komentarzy:

  1. Piekłam go dzisiaj jest taki jak w opisie. Dzięki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi smakować przy kawie

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam keksowke o wymiarach 25x11 trosKę mniejszą czy ona tez będzie ok czy ciasto może wyleciec podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że nie wyleci. Śmiało możesz piec😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Udał się bardzo dobry i szybki w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast mleka można dodać napój owsiany Inka?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń