poniedziałek, 15 lipca 2013

Skubaniec z truskawkami i rabarbarem



Skubaniec doskonale wszystkim znany, to ciasto, które jest proste, tanie, szybkie w wykonaniu a co najważniejsze po upieczeniu i przestygnięciu można się już nim delektować)) Robione z różnymi owocami, u mnie truskawki z rabarbarem i to połączenie jest idealne. Lekko kwaskowaty smak owoców, przełamuje słodką bezę. Pyszny, kruchutki spód jak najlepsze maślane ciasteczko... W sam raz do popełnienia przez osoby zaczynające przygodę w kuchni. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 

1 margaryna
2 łyżki smalcu
3 szkl. mąki
2 łyżki śmietany 12%
5 jajek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 50 dag owoców u mnie rabarbar i truskawki, lub swoich ulubionych

Owoce umyć, pokroić, dodać ok. 4 łyżki cukru, zostawić na durszlaku.

Żółtka, mąkę, smalec, śmietanę, cukier i proszek zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) ja odważam 25g na wierzch do skubania.
Większą cześć ciasta rozwałkować i wyłożyć blaszkę o rozmiarach (20x36cm), zaś mniejszą włożyć do zamrażalki.
Posypać 1 czubatą łyżką bułki tartej.

Piana:
5 białek
3/4 szkl. cukru

Białka ubić pod koniec ubijania dodać cukier.
Odsączone owoce wyłożyć na ciasto, posmarować pianą i ,, skubać" małymi kawałkami schłodzone ciasto.
Piec ok. 60 min. w temp. 180'C, jak się zarumieni temp. zmniejszyć.

2 komentarze: