poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Czarna krówka




Ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone kremówką, w środku z musem truskawkowym. Wierzch posmarowany krówką. Dość pracochłonne, choć myślę, że prezentuje się całkiem okazale. Na razie bez nazwy, bo powstało w drodze eksperymentu,a jakoś teraz nie mam głowy do wymyślania)) chyba zostawie to Wam drodzy Czytelnicy... A tymczasem robię dłuższą przerwę w blogowaniu)))

Biszkopt kakaowy z 6 jaj
Upiec w foremce 20x36cm, wystudzić i nasączyć.

Masa śmietanowa:
800 ml smietany 30%
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru

Masę śmietanową robiłam na 2 razy, czyli  do 400ml kremówki dodać 2 łyżki cukru, ubić (choć nie całkiem na sztywno), następnie wlać lekko ciepłą żelatynę (1 1/2 łyżki) rozpuszczoną w 1/3 szkl wody, wymieszać i wyłożyć na połowę biszkopta.

Mus truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Truskawki rozmrozić, odlać sok, zmiksować blenderem.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Jak przestygnie wlać mus i wymieszać. Lekko tężejącą nakładać na śmietanę (takimi kleksami). Ważne: Zostawić do całkowitego zastygnięcia, dopiero wtedy nałożyć śmietanę wykonaną jak wyżej napisałam. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć. 

Wierzch:
puszka kajmaku
orzechy włoskie lub archaidowe

Wierzch ciasta posmarować gotowym kajmakiem i posypać orzechami.


4 komentarze:

  1. Ale śliczne, a jakie wysokie! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widowiskowe ciasto!)))

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym nasaczasz biszkopt?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. woda przegotowana, sok z cytryny i trochę cukru pudru

    OdpowiedzUsuń