wtorek, 29 stycznia 2013

Bigos drobiowy



Lekki, chudy bigosik ze słodkiej kapusty z mięsem drobiowym. W smaku daleko odbiega od tradycyjnego. Jest bardziej dietetyczny i zdrowszy. Nie wiem czy nie lepszym określeniem byłaby jakaś potrawka niż bigos. Najlepiej smakuje na drugi dzień z pieczywem posmarowanym masełkiem... a przy odgrzewaniu warto go troszkę dłużej posmażyć na patelni, a wtedy marchewka nada cały smak tej potrawie i to dzięki niej ten bigos tak pysznie smakuje)).

1 kg słodkiej kapusty (ważona po skrojeniu)
3 podwójne piersi z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1/2 kg marchewki
30 dag cebuli (2 duże)
przyprawa do kurczaka,
sól, pieprz, papryka słodka
2-3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki przecieru

1). Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin, po czym usmażyć na 3 łyżkach oliwy.
2). Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na wiórki i razem ugotować do miękkości. Do wody wsypać 1 łyżkę soli.Odcedzić z tym, że nie do końca, na dnie w garnku zostawić trochę wody.
3). Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć, doprawić, dodać 3 łyżki masła.
4). Cebulę pokroić w półplastry i dodać do pieczarek, usmażyć do miękkości, trochę podlać wodą.
5). Do kapusty dodać, pieczarki z cebulą, mięso, 3 łyżki przecieru, wszystko wymieszać
i ewentualnie doprawić do smaku.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie))) Muszę go zrobić.pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Super przepis! Bigos rewelacja, palce lizać.

      Usuń
  3. WITAM PANI MAGDO. NIEDAWNO ODKRYLAM PANI STRONE I JAKO PIERWSZY POSZEDL BIGOS. SUPER SMAKOWAL WSZYSTKIM A ZWLASZCZA WNUKOM. POLECAM.

    OdpowiedzUsuń