czwartek, 28 kwietnia 2011

Rafaello



Rafaello uważane za słodkie ciasto, w tym wypadku do takich wcale nie należy. W masie rafaello zmieniłam z dwóch tabliczek czekolady na jedną i to w zupełności wystarczy,a  konsystencji masy nie zmieni, więc po co dawać aż dwie. Na wierzch bita śmietanka, posypana wiórkami i migdałami...

6 jaj
1 niepełna szkl. cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku

czekolada biała
5 małych kremówek 30%
2 łyżki żelatyny
6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego

WYKONANIE:
Białka ubić, dodać cukier, żótka wcześniej wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i wymieszać łyżką. Piec ok. 30 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.

Do garnka wlać 2 małe kremówki, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Następnie wkruszyć połowę biszkopta i dodać 6 łyżek wiórków kokosowych. Wszystko chwilę gotować do uzyskania jednolitej masy ,,papkowej'.

Gorącą masę wyłożyć na biszkopt.

3 małe kremówki ubić, dodać 2 płaskie łyżki cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego (przed ubiciem). Wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody.

Posypać migdałami całymi (które to wcześniej należy sparzyć, żeby ściągnąć skórkę) lub płatkami i wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz