Carpaccio z buraka, zamiast wołowiny, może być świetną przystawką na wszelakich imprezach, lub sałatką na lekką kolację. Wtedy polecam z czosnkową bagietką. Buraki najlepiej smakują pieczone, ale możemy iść na skróty i kupić już ugotowane. Ważne jest, aby cieniutko je pokroić. Do tego koniecznie uprażone orzechy, ser feta i wszystko idealnie się komponuje. Tak niewiele, a jaki efekt!
3/4 paczki rukoli
3-4 małe buraki
ser feta
kilka orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki cytryny
3 łyżki oliwy/oleju
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
1. Buraki ugotować w garnku z wodą minimum 1, 5 lub zawinąć w papier do pieczenia i upiecz w piekarniku w temp. 180'C przez 1, 5 h. Najszybciej kupić już ugotowane.
2. Orzechy obrać, pokroić i prażyć na suchej patelni ok. 10 minut.
3. Na duży płaski talerz położyć rukolę, pokroić cieniutko w plastry buraki.
4. Ser feta pokroić w kostkę, myć nóż za każdym ukrojeniem, jeśli chcemy mieć równą kostkę. Orzechami posypać sałatkę i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz