Malinowo- czekoladowe ciasto, taki tort wymyśliłam na urodziny, dziś ciasto o takim samym smaku. Pyszny z chrupiącą czekoladową masą i orzeźwiającą malinową śmietanką. Krojony w cienkie kawałki, smakuje niczym prawdziwy torcik.
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać łyżką. Wlać do foremki 20x36 cm wyłożonej papierem i piec w temp. 160'C.
Na zdjęciu to ciasto z przeczkowca, jest smaczniejsze od zwykłego biszkoptu, z tym że trudniej się smaruje masą czekoladową, bo jest bardzo puszyste, ale jak widać można.
Masa czekoladowa:
2 tabliczki mlecznej czekolady
małe 1/2 szkl. zmielonych sucharów
Czekoladę rozpuścić w rondelku. Dodać 15 łyżek mleka.
Suchary zmielić na pył i dodać do schlodzonej czekolady.
Na jedną część ciasta nałożyć masę czekoladową, nóż maczać w gorącej wodzie i delikatnie nakładać. Tutaj potrzeba chwila cierpliwości, nie posmarujemy tego jednym pociągnięciem. Chwilę schłodzić.
Masa malinowa:
150 g malin (u mnie zapasy z zamrażarki)
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
1 śmietan-fix
Maliny rozmrozić, zblendować.
Śmietanę ubić z fixem i cukrem na sztywno. Następnie dodać maliny i wymieszać łyżką. Posmarować po masie czekoladowej. Przykryć drugim biszkoptem, docisnąć. Tą część biszkopta naponczować wodą z cytryną.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Posmarować po biszkopcie.
Polałam malinami bo mi zostały...
Dzięki za przepis! Zrobiłam dzieciakom i były zachwycone!
OdpowiedzUsuńTak, dzieci je lubią , bo fajnie chrupią sucharki z nutellą, dzięki pozdrawiam)))
OdpowiedzUsuń