Soczyste piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym, pracy tyle co zrobienie sosu, potem już robotę zrobi piekarnik. U mnie na zwykły obiad, równie dobrze można wystawić dla gości, bo to danie w naczyniu żaroodpornym. Podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, lub po prostu z ziemniakami.
1 podwójny filet
400 g pieczarek
1 duża cebula
1 śmietana 30% - 200g
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
przyprawa do kurczaka
natka pietruszki
1. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Wyłożyć na patelnię. Jak woda prawie wyparuje dodać cebulę pokrojoną w kostkę i 2 łyżki masła. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
2. Zalać śmietaną. Wlać 1/3 szkl. wody do szklanki, dodać 1 płaską łyżkę mąki, wymieszać i wlać na patelnię. Zagotować i wyłączyć.
3. Do naczynia żaroodpornego włożyć przekrojone wzdłuż piersi. Od grubszej strony lekko rozbić. Doprawić przyprawą do kurczaka i zalać sosem pieczarkowym.
4. Piec ok. 1 h. 15 min. w temp. 180'C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz