środa, 24 czerwca 2020

Dżem domowy z naturalnym zagęstnikiem



Jeśli ktoś nazywa dżem - domowym, kiedy on tonie w cukrze i jest zagęszczony dżemixem, żelfixem czy innym specyfikiem, który posiada sorbinian potasu, to daleko mu do domowego. 
Idealnym rozwiązaniem do zagęszczenia dżemu jest pektyna, która jest NATURALNYM składnikiem owoców. Teraz dostępna już w prawie każdym markecie. Dżem w temperaturze pokojowej jest dość rzadki, idealny jest kiedy stoi w lodówce.
Jest zdrowy, smaczny i bez konserwantów. Prócz tego nie tracimy na objętości, bo gotuje się tylko chwilkę przez co nie wygotowujemy z nich cennych witamin!



4 kg truskawek 
600 g cukru
sok z 1 cytryny
40 g pektyny


1). Truskawki umyć, obrać wsypać do dużego garnka. Dodać sok z cytryny. Ja połowę traktuję tłuczkiem do ziemniaków, resztę zostawiam, żeby były kawałki owoców. Zagotować. Dodać cukier (pół szkl. odsypać).
2). Cukier wymieszać z pektyną, wsypać do garnka, wymieszać. Gotować 5 min.
3). Słoiki i zakrętki wyparzyć (ja wlewam wrzątek z czajnika i przepłukuję), następnie wytrzeć na sucho.
4). Końcówkę plastikowej butelki odciąć i zrobić lejek, włożyć do słoika i nalewać gorący dżem. Od razu wytrzeć dokładnie brzegi, mocno zakręcić i przechylić do góry dnem.
W czasie kiedy napełniamy słoiki, dżem musi być na średnim ogniu, żeby wlewać gorący do słoika, po to by słoik dobrze trzymał. Na koniec słoiki od góry przykrywam ręcznikiem.
Można zagotować słoiki z dżemem w garnku ze ścierką na spodzie ok. 15 min. wtedy nie trzeba się spieszyć i lać gorącego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz