czwartek, 26 września 2019

Tagliatelle w sosie kurkowym z kurczakiem



Sezon grzybowy w pełni rozpoczęty... to i jest pyszne jedzonko. Jak nie w lesie to na straganie możemy kupić moje ulubione kurki.
Do tego mało pracochłonne, na szybki obiad w sam raz.
Można zrobić z dowolnym makaronem, co kto lubi.



makaron tagliatelle (pół paczki)
250g  świeżych kurek 
1 cebula
jedna pojedyncza pierś z kurczaka
200 g śmietany kremówki 30%
pieprz, sól
świeża natka pietruszki

1). Makaron ugotować w osolonej wodzie.
2). W tym czasie grzyby porządnie wypłukać, odsączyć z wody na ręczniku papierowym.
3). Na patelnię jednocześnie wlać 2 łyżki oleju. Usmażyć pierś pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodać cebulę posiekaną na drobno. Lekko zrumienić.
4). Następnie wsypać kurki i zamieszać od czasu do czasu. 
5). Jak woda trochę odparuje wlać śmietanę. Następnie łyżkę mąki, wymieszać w 1/4 szkl. wody i zaklepć. Posypać pokrojoną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz