Smaczna i chrupiąca surówka z sałaty lodowej z dodatkiem ogórka zielonego i szczypiorku. Szybka do zrobienia, idealna do obiadu. Najlepiej zrobić tuż przed podaniem, wtedy jest jędrna i apetycznie wygląda. Nie dodawać pomidora, niech będzie ,,zielona" jak jej nazwa, gdyż nie wiem czy o tym wiecie, że jedząc te warzywa jednocześnie, wspólnie tracą na wartości, bowiem świeże ogórki niszczą witaminę C zawartą w pomidorach. A szkoda.., bo jak tu w sezonie ich nie połączyć.
1 główka sałaty lodowej
1 ogórek świeży
pęczek szczypiorku
1/2 małego kubeczka śmietany 12%
1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sałatę umyć, porwać na drobne kawałki, ogórka pokroić w półplastry, szczypiorek na drobno, dodać sól, pieprz, śmietanę i jogurt. Wszystko wymieszać.
pychota!
OdpowiedzUsuńJa tam się tym niszczeniem nie przejmuję ;-)
OdpowiedzUsuń