Mazurek to tradycyjne słodkie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy. Choć u mnie w domu takiej tradycji nie było, być może warto to zmienić. Ten na maślanym kruchym cieście z masą chałwowo-orzechową, polany gorzką czekoladą na przełamanie słodyczy. Coś pysznego dla miłośników chałwy. Do dekoracji użyjcie tego co Wam fantazja podpowie, hmm mnie chyba nie poniosła)))
Spód:
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki pszennej
małe 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru pudru
1 całe jajko
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki. (ja robiłam na dużej foremce, wałkując ciasto o wymiarach 24x26 cm). Jesli będziecie robić warkocz z ciasta na bokach odkroić kawałeczek ). Piec ok. 20 min. do zarumienienia.
Masa chałwowo-orzechowa:
200g chałwy orzechowej lub waniliowej (2 szt.)
1/2 szkl. śmietany 30%
1/2 szkl. orzechów włoskich, laskowych, lub dowolnych
Orzechy obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną chałwę, orzechy, wszystko wymieszać i pogotować ok. 5 min. Gorącą masę wylać na zimne kruche ciasto.
Wierzch:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
5 łyżek mleka
Do garnka wlać mleko, połamać czekoladę, rozpuścić i polać po masie chałwowo-orzechowej.
Ozdobić wg uznania.
Przepiekny Mazurek :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Chociaż u mnie mazurków też się nie jada, bo za tłuste i za słodkie... :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mazurki:)
OdpowiedzUsuńOj poniosła, poniosła. Kwiatuszki z migdałów wyglądają przepięknie))) Pozdrawiam)
OdpowiedzUsuńMazurek wygląda bardzo apetycznie. Mam zamiar wypróbować ten przepis w tym roku :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam mazurka,bo moja Rodzina go nie lubi,ale ten chyba przypadł by im do gustu.Wypróbuję ten przepis do następnej Wielkanocy-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń