czwartek, 14 marca 2013

Mazurek chałwowo-orzechowy


Mazurek to tradycyjne słodkie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy. Choć u mnie w domu takiej tradycji nie było, być może warto to zmienić. Ten na maślanym kruchym cieście z masą chałwowo-orzechową, polany gorzką czekoladą na przełamanie słodyczy. Coś pysznego dla miłośników chałwy. Do dekoracji użyjcie tego co Wam fantazja podpowie, hmm mnie chyba nie poniosła)))

Spód:
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki pszennej
małe 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. cukru pudru
1 całe jajko

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki. (ja robiłam na dużej foremce, wałkując ciasto o wymiarach 24x26 cm). Jesli będziecie robić warkocz z ciasta na bokach odkroić kawałeczek ). Piec ok. 20 min. do zarumienienia.

Masa chałwowo-orzechowa:
200g chałwy orzechowej lub waniliowej (2 szt.)
1/2 szkl. śmietany 30%
1/2 szkl. orzechów włoskich, laskowych, lub dowolnych

Orzechy obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną chałwę, orzechy, wszystko wymieszać i pogotować ok. 5 min. Gorącą masę wylać na zimne kruche ciasto.

Wierzch:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
5 łyżek mleka

Do garnka wlać mleko, połamać czekoladę, rozpuścić i polać po masie chałwowo-orzechowej.
Ozdobić wg uznania.




8 komentarzy:

  1. Piękny. Chociaż u mnie mazurków też się nie jada, bo za tłuste i za słodkie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj poniosła, poniosła. Kwiatuszki z migdałów wyglądają przepięknie))) Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mazurek wygląda bardzo apetycznie. Mam zamiar wypróbować ten przepis w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piekłam mazurka,bo moja Rodzina go nie lubi,ale ten chyba przypadł by im do gustu.Wypróbuję ten przepis do następnej Wielkanocy-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń