Jeżeli chcecie, by tradycji stało się zadość, a nie lubicie tak jak ja, piec tradycyjnych pączków z ciasta drożdżowego, to te pączuszki sprawdzą się idealnie)) BARDZO szybkie w wykonaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i smażyć, bez wyrabiania, sklejania i czekania, aż ciasto urośnie. Mięciutkie, wilgotne o smaku serka waniliowego. Mają podobny smak do oponków serowych.
2 serki homogenizowane (każdy po 150g, ja dałam wieluński - waniliowy)
3 całe jajka
1,5 szkl. mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
olej lub smalec do pieczenia
Do miski wyłożyć serki, wbić całe jajka, wymieszać mikserem. Przesiać mąkę z proszkiem prosto do miski i zmiksować do połączenia składników.
Ciasto nałożyć na łyżeczkę (zamoczoną w oleju) , drugą łyżeczką ściągać do garnka z rozgrzanym olejem. Piec kilka minut na rumiano na średnim ogniu.
Chwilę po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
uwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuń