Proste, pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu leczo z dodatkiem sosu chińskiego lub słodko-kwaśnego. To już taki mój dodatek (który można pominąć), ale i bez niego miłośnicy lecza będą zadowoleni. W sezonie, kiedy stragany uginają się od papryki nie można przejść koło niej obojętnie. Jest wiele warjacji na jego temat, można dodać cukinię, pieczarki czy marchewkę... i zawsze jest pyszne..
ok. 1,50 kg papryki (w tym żółtej i czerwonej)
ok. 80 dag kiełbasy (np. śląskiej)
ok. 80 dag dojrzałych pomidorów
1/3 papryczki chili
sos chiński lub słodko-kwaśny ze słoika
3 łyżki mąki
Kiełbasę pokroić w kostkę lub półkrążki i usmażyć.
Pomidory pokroić w dowolny sposób (dodać do kiełbasy), jak puszczą sok, dołożyć paprykę pokrojoną w krótkie paski i gotować do miękkości. Posolić. Przed końcem wlać sos chiński, i zaklepać 3 łyżkami mąki w 1/2szkl. wody. Ewentualnie doprawić do smaku.
Ciekawy pomysł z tym sosem, muszę koniecznie spróbować. A okazji na pewno będzie jeszcze dużo, bo w ostatnim czasie leczo bardzo często u mnie gości ;)
OdpowiedzUsuńtak na marginesie w przygotowaniu przepisu nie wspomniałaś o wymienionych wcześniej pomidorach :)
Usuńoo dzięki))
OdpowiedzUsuńto cos dla mnie:)nieskomplikowane i pewnie pyszne bo tak wygląda;)
OdpowiedzUsuńLeczo z orientalną nutą - brzmi nieźle ;)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować, koniecznie w kociołku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
nad ogniskiem :)))
bardzo ciekawie wygląda i pewnie super smakuje! postaram się wypróbowac kochana :) powodzenia w dalszym gotowaniu :)
OdpowiedzUsuńJak obiecalam, tak i zrobilam, przepyszne :) Wchodzi na stale do mojego menu!!! Dziekuje za przepis, a teraz szukam innych :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i dziękuję, że dałaś znać))))
OdpowiedzUsuń