piątek, 20 kwietnia 2012

Trójkąciki francuskie z jabłkiem i budyniem


         Dziś francuskie ciasto na słodko z jabłkiem i budyniem. Szybkie w wykonaniu, bo wystarczy mała godzinka, byśmy  się mogli nimi delektować ... zarówno na ciepło jak i na zimno...


2 rolki ciasta francuskiego
3 duże jabłka

1/4 kostki masła lub margaryny
cukier puder(do smaku)
1/2 szkl. wody
mały budyń śmietankowy
2 jajka
1/2 szkl. mleka


1). Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
2). Do garnka wrzucić masło, dodać wodę, prażyć ok. 10 min.
3). 1 jajko roztrzepać chwilę mikserem, dodać 1/2 mleka, wymieszać, wsypać budyń.
4). Budyniem zalać jabłka, wymieszać, ewentualnie dosypać cukru pudu, gdyby były za mało słodkie.
5). Ciasto francuskie pociąć w kwadraty, nakładać budyń i składać w trójkąty, zlepiając ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
6). Foremkę wysmarować olejem, ułożyć trójkąty i piec ok. 30 min.

9 komentarzy:

  1. Mmm, muszą być pyszne! Wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robiłam takie z czereśniami zamiast jabłek. Twoje pewnie tez pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przyszło mi do glowy by nadziać francuskie budyniem. A musi być pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rożki z jabłkiem to moja młodzieńcza miłość :) Z budyniem nigdy nie jadłam i jak widzę będę musiała to szybko nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :) zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za zaproszenie, pzdr))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie jabłek z budyniem

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ciastka wyglądają obłędnie,ja kupiłam w Lidlu dietetyczne ciasto francuskie linessa a do tego twarożek z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować przepis. Mój mąż uwielbia takie polaczenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń