Dziś francuskie ciasto na słodko z jabłkiem i budyniem. Szybkie w wykonaniu, bo wystarczy mała godzinka, byśmy się mogli nimi delektować ... zarówno na ciepło jak i na zimno...
3 duże jabłka
1/4 kostki masła lub margaryny
cukier puder(do smaku)
1/2 szkl. wody
mały budyń śmietankowy
2 jajka
1/2 szkl. mleka
1). Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
2). Do garnka wrzucić masło, dodać wodę, prażyć ok. 10 min.
3). 1 jajko roztrzepać chwilę mikserem, dodać 1/2 mleka, wymieszać, wsypać budyń.
4). Budyniem zalać jabłka, wymieszać, ewentualnie dosypać cukru pudu, gdyby były za mało słodkie.
5). Ciasto francuskie pociąć w kwadraty, nakładać budyń i składać w trójkąty, zlepiając ciasto. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
6). Foremkę wysmarować olejem, ułożyć trójkąty i piec ok. 30 min.
Mmm, muszą być pyszne! Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńja robiłam takie z czereśniami zamiast jabłek. Twoje pewnie tez pyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie przyszło mi do glowy by nadziać francuskie budyniem. A musi być pysznie :-)
OdpowiedzUsuńRożki z jabłkiem to moja młodzieńcza miłość :) Z budyniem nigdy nie jadłam i jak widzę będę musiała to szybko nadrobić :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńdzięki za zaproszenie, pzdr))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie jabłek z budyniem
OdpowiedzUsuńTe ciastka wyglądają obłędnie,ja kupiłam w Lidlu dietetyczne ciasto francuskie linessa a do tego twarożek z orzechami.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis. Mój mąż uwielbia takie polaczenia smaków:)
OdpowiedzUsuń