Przedstawiam Wam mojego baranka z masła, jak na pierwszy raz to myślę, że jest całkiem przystojny. Trudno mi napisać szczególowe wykonanie, podam w dużym skrócie jak go zrobić i wcale nie jest to trudne. Myślę, że jego ,,rzeźbienie" stanie się już tradycją, a baranek zagości już na Wielkanocnym śniadanku...
masło (temp. pokojowa)
do ozdoby:
pieprz, goździki
papryka czerwona (sama skórka)
złota kuleczka cukrowa
złota kuleczka cukrowa
Kostkę masła przeciąć na wiekszą połowę. Każdej stronie nadać lekko wypukły kształt (nadsmarować) Z drugiej połowy odkroić małą kosteczkę (która będzie głową baranka) lekko ściąć na kształt głowy baranka, wygładzić. Dolepić uszy. Oczy zrobić z pieprzu, nos z 1/4 części goździka, buźkę z papryki.
Baranka nakłuwać wykałaczką.
Piękny ten Twój baranek, az żal nim chlebek smarować)))
OdpowiedzUsuńNie może być większej połowy...
OdpowiedzUsuń