Spód:
3 żółtka
6 łyżek cukru
1 1/2 szkl mąki
17 dag margaryny (małe 3/4 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg sera
6 jajek + 3 białka ze spodu ciasta
1 pełna szkl cukru
1/4 szkl oleju
3/4 szkl mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l.+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
6 łyżek cukru
1 1/2 szkl mąki
17 dag margaryny (małe 3/4 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg sera
6 jajek + 3 białka ze spodu ciasta
1 pełna szkl cukru
1/4 szkl oleju
3/4 szkl mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l.+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
brzoskwinie z puszki
Polewa:
1 czekolada gorzka lub mleczna
1 mała śmietana 30%
2 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
Spód:
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę i posypać kakao.
Można dodać brzoskwinie (wyłożyć 1/2 sera na ciasto, na nie brzoskwinie odsączone i pokrojone w paski i przykryć druga połową sera).Masa serowa:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką i wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i dodać do sera, delikatnie mieszając całość łyżką!
Piec w temp. 180'C, 1h 30 min (gdy się zarumieni, zmniejszyć temperaturę).
Po wystygnięciu polać polewą.
Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na ciasto.
brzoskwinie z puszki
Polewa:
1 czekolada gorzka lub mleczna
1 mała śmietana 30%
2 łyżeczki żelatyny
WYKONANIE:
Spód:
Wszystkie składniki zagnieść,
Można dodać brzoskwinie (wyłożyć 1/2 sera na ciasto, na nie brzoskwinie odsączone i pokrojone w paski i przykryć druga połową sera).Masa serowa:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką i wymieszać mikserem. Na koniec ubić
Piec w temp. 180'C, 1h 30 min (gdy się zarumieni, zmniejszyć temperaturę).
Po wystygnięciu polać polewą.
Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl
piękny i na pewno smaczny ... nie jestem pewna co do tych budyni do pani chyba nie dopisała ... budyń na 3/4 litra? tak? czyli możma dać 3 małe na 0,5 litra?
OdpowiedzUsuńpozdrawaim
Witam. W składnikach jest napisane budyń na 3/4 l., ale można dać 2 małe, pzdr.magda
OdpowiedzUsuńsernik wyszedł świetny. wysoki chociaż sera ni ebyło dużo i niesamowicie kremowy. polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz i cieszę się, że smakował))
OdpowiedzUsuńczemu mi sernik nigdy nie wychodzi taki ładny :( zawsze jest przypalony u góry i cały się rozlatuje co poradzisz na to
OdpowiedzUsuńMusisz upiec z tego przepisu to Ci się nie rozleci, taka moja rada, hehe
OdpowiedzUsuń,,Powiem Ci, że ja też mam z tym problem, jak się zarumienia zmniejszam temperaturę, w ciągu pieczenia często do niego zaglądam. Pęka mi też zawsze w dwóch, trzech miejscach, ale się nie rozlatuje...pzdr.