Orzeszki, hmm... to smak mojego dzieciństwa, na wszelkich imprezach znikały jako pierwsze. Niewątpliwie bardzo pracochłonne, ale smak nadzwyczajny. Do ich zrobienia potrzebna jest specjana patelnia, lub orzeszkownica na prąd.
Ciasto:
3 i 1/2 szkl. mąki
6 łyżek cukru
250 g masła
2 żółtka
2 całe jajka
Krem:
kostka masła 200g
1/2 szkl. słodkiego mleka
2 szkl. mleka w proszku
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy inki
6 łyżek cukru
250 g masła
2 żółtka
2 całe jajka
Krem:
kostka masła 200g
1/2 szkl. słodkiego mleka
2 szkl. mleka w proszku
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy inki
WYKONANIE:
Wszystkie skladniki na ciasto zagnieść, formować kuleczki, nałożyć do foremek bez smarowania tłuszczem i upiec.
Masło, mleko
Gotowe upieczone skorupki nadziewać kremem.
Oooo jak ja dawno nie robiłam orzeszków! Pięknie się prezentują!
OdpowiedzUsuńmam taką patelnię, ale czy tych orzeszków nie "smaży" się na kuchence gazowej?
OdpowiedzUsuńtak na kuchence musi być patela i się piecze)))
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis,ale nie wiem jak nazywa się `ta` maszynka do robienia orzeszków.
OdpowiedzUsuńPatelnia do orzeszków, podam Ci link, zobaczysz jak wygląda http://allegro.pl/patelnia-forma-do-orzeszkow-i2799962503.html
OdpowiedzUsuńJak długo trzeba trzymać patelnię na gazie?
OdpowiedzUsuńTrzeba je trzymać w patelni do osiągnięcia takiego koloru jak na zdjęciu))) mają się ładnie zarumienić)))
OdpowiedzUsuńWitam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuń