Przepyszna sałatka, która kojarzy mi się z czasami studenckimi, kiedy to po skończonych zajęciach udawaliśmy się do knajpki przy uczelni, która serwowowała przeróżne sałatki. Jedną z najlepszych była właśnie ta podawana z chlebem pita. Idealne połączenie czterech składników z sosem czosnkowym. Dużym plusem jest szybkość jej wykonania. W sezonie grillowym świetna także do mięsa.
2 pomidory
4-5 jaj
150g sera żółtego
puszka kukurydzy
3/4 kubka (200g) jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
150g sera żółtego
puszka kukurydzy
3/4 kubka (200g) jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
Pomidory pokroić w kostkę, posolić i odcedzieć na durszlaku.
Jajka ugotować, obrać pokroić w grubą kostkę lub ćwiartki.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zrobić sos czosnkowy: jogurt, majonez, 3 szczypty soli i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać.
Witaj, bardzo podoba mi się Twój blog, widać Magdy mają podobne gusta kulinarne :-) wszystkie Twoje przepisy wyglądają dla mnie pysznie i mam ochotę je wypróbować. Też jestem mamą 2 chłopców i zapraszam na mojego bloga http://poradnikmagdy.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńSzybkie, łatwe, nieskomplikowane :D Dobrze by było sobie takie sałatki robić na uczelnie, przynajmniej nie trzeba by było biec na miasto w przerwie :) Jest to jakieś rozwiązanie :P
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda ta sałatka :)
OdpowiedzUsuń