piątek, 1 marca 2013

Jabłka w kruchym cieście



Bardzo szybkie i proste ciasto z połówkami jabłek, bez jajek z serkiem waniliowym, okryte kruchym ciastem. Na dopełnienie smaku polane słodziutkim lukrem. Jeśli ciasto posypiemy pudrem, warto dodać do przepisu trochę cukru)) Słodkości te jadłam u Honoratki i stąd mam ten przepis))

6-8 jabłek
2 szkl. mąki
1 serek homogenizowany waniliowy
1 kostka margaryny (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru (tylko w przypadku, gdy nie chcemy polewać lukrem)

3/4 szkl. pudru
2 łyżki śmietany 18%

Margarynę, mąkę, serek i proszek zagnieść. Podzielić na pół. Foremkę wyłożyć papierem, połowę ciasta rozwałkować i włożyć do foremki. 

Następnie obrać jabłka, przekroić na pół, środki wydrążyć.
Ułożyć ciasno na blaszce ,,brzuchami" do góry.. Posypać cynamonem.
Przykryć drugą połową ciasta.
Piec ok 50 min. temp. 180'C. Jak się zarumieni, zmniejszyć. 
Puder wymieszać ze śmietaną i polać po cieście.

5 komentarzy:

  1. pysznie!
    lubię ciasta z jabłkami. Twoje jest bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... fantastyczne ciacho. Taki deserek na raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej pojemności ms być serek waniliowy, zrobiłam i wyszło przepyszne!, ale musiałam dosypać sporo mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre to ciasto. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń