Przyznam się szczerze, że przy każdym grillu w lecie myślałam o podaniu ich na blogu, ale już po grillowaniu, szaszłyków nigdy nie było. Zaś przed trochę głupio było latać z aparatem jak goście za stołem,hihi)) W związku z tym teraz spokojnie jest na to czas, szczególnie kiedy zakupiłam patelnie grilową. Szaszłyki tradycyjne, bo takie lubimy najbardziej, do których idealnie pasuje sos tzaziki , aczkolwiek oryginał przepisu troszkę zmodyfikowałam, poprzez dodanie białego sera.
pierś z kurczaka
papryka czerwona
papryka żółta
cebula mała
przyprawy do kurczaka, papryka słodka
1). Mięso umyć, pokroić w kostkę, zapanierować, po czym odstawić na noc lub dzień.
2). Papryki pokroić w kostkę. Ja gotuję ok. 6 min. w lekko osolonej wodzie, wtedy jest całkiem miękka i nie trzeba długo grilować.
3). Cebulę pokroić w krążki.
4). Nakładać na przemian na patyczka i lekko skropić olejem. Piec na patelni do czasu kiedy będą gotowe do jedzenia.
Sos tzatziki:
1/2 kubeczka małego jogurtu naturalnego 180g
1/2 pudełka sera białego (ja dałam ,,mój ulubiony) 200g
1/2 ogórka świeżego
1/2 ogórka świeżego
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
szczypta ziół prowansalskich (choć niekoniecznie)
Ser wymieszać z jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 2-3 szczypty soli, zioła, ogórka i wszystko wymieszać.
Pycha, już mi tęskno za latem. A tu dopiero wiosna sie zbliża.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szaszłyki ( z resztą u mnie dziś też pojawił się na nie przepis)ale tzatziki wprost kocham :) także połączenie idealne!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Swietny pomysl na obiad, zawsze zdaja u Mnie egzamin :) Moj Polowek pare razy Mnie takimi wlasnie zaskoczyl :)
OdpowiedzUsuńdziękuję)))
OdpowiedzUsuńAle pyszne i taki zdrowe:)akurat w Lidlu promocja na mięso grillowe więc zrobię podobne na majówkę.
OdpowiedzUsuńIdealnym sosem do szaszłyków jest sos lwowski z Tomaty.pl, który jest w 100 % naturalny z aromatycznymi ziołami. Polecam
OdpowiedzUsuń