sobota, 12 marca 2022

Pączki pieczone


Pieczone pączki, kto się kurczowo trzyma diety, żeby tradycji stało się zadość, chude pączki na tłusty czwartek 😁  A co! Taki pyszny paradoks. Powiem tak, zaraz po wyjęciu z piekarnika jak są świeżutkie smakują jak pączki. Kiedy zaś już całkowicie zimne, to typowe słodkie bułeczki. 


30 g drożdży 

5 żółtek

500 g mąki

1/2 szkl. cukru

100 g masła 

1 szkl. mleka


Polewa:

3 łyżki serka śmietankowego

7 łyżek cukru pudru


1. Do misy miksera wlać 3/4 szkl. ciepłego mleka, rozpuszczone masło. Dodać żółtka, cukier,  wsypać mąkę. Zrobić dołek wkruszyć drożdże. Wsypać na nie łyżkę cukru, wlać resztę mleka i posypać łyżką mąki. (Można zrobić tradycyjne odzielnie rozczyn)

2. Jak drożdże zaczną pracować, wszystko wyrobić mikserem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zimną najszybciej przy grzejniku).

3. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę delikatnie posypaną mąką.

4. Połowę zagnieść chwilę, rozwałkować wyciąć kółka,  nałożyć marmoladę i sklejać na kształt pączka. Odłożyć na bok do wyrośnięcia i z drugą połową zrobić tak samo.

5. Piec 20 min. W temp. 180'C

6. Serek utrzeć z cukrem pudrem i polać po paczkach. Posypać uprażonymi migdałami.






2 komentarze:

  1. Hmmm, w życiu nie jadłam pieczonych pączków, ale może warto to zmienić?! Przepis jak najbardziej do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączki pieczone, czyli w sumie... bułeczki drożdżowe :) Z taką polewą migdałową wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń