Bardzo smaczne pączki z ziemniakami. Dłużej są wilgotne, a kompletnie niewyczuwalne. Robiłam je już w tamtym roku, tylko nie spisałam i musiałam kombinować, żeby je odtworzyć. U mnie mniejsze okrągłe, wycinane małym krążkiem o średnicy 3-4 cm. Z drugiej połowy zrobiłam tradycyjne z dżemem.
1 kg mąki tortowej
0,60 dag ugotowanych ziemniaków
100 g drożdży
4 jajka
100 g masła
1/3 szkl. mleka
niepełna szklanka cukru
1 kieliszek spirytusu
1. Ziemniaki ugotować, gorące przepuścić przez praskę. Ostudzić.
2. Zimne ziemniaki wrzucić do misy miksera, dodać 4 całe jajka, cukier, rozpuszczone masło i mąkę.
3. W mące zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i zasypać łyżką cukru i mąki. Jak drożdże zaczną pracować, wyrobić mikserem ok. 5 minut.
4. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy urośnie wyłożyć połowę na deskę podsypaną mąką chwilkę wyrobić i rozwałkować na ok. 2 cm.
5. Wykroić małe kółka, literatką lub metalowym krążkiem. Odłożyć na bok do wyrośnięcia i przykryć ściereczką. Po około 15 min. można wrzucać na rozgrzany głęboki olej. Jak będą się piekły w między czasie wykrawać kolejne pączki.
Pogubiłam się z ilością ziemniaków,czy 60 dag,6 dag?
OdpowiedzUsuń60dag- 600g
OdpowiedzUsuńPączki ziemniaczane są bardzo smaczne - delikatne i wilgotne :)
OdpowiedzUsuń