Pyszna zupa kurkowa z serkiem topionym. Dobra z kromką chlebka lub z grzankami, którą należy popełnić chociaż raz w roku, tak dla urozmaicenia tradycyjnych zup))
Z racji tego, że kurki to bardzo aromatyczne grzyby, podsmażone z warzywami, podkręcone serkiem topionym, to zupa ma swój smak i nie potrzebuje żadnego bulionu, aczkolwiek nie zaszkodzi jak mamy pod ręką)
300 g kurek
serek topiony 90g
5 szkl. wody
4 łyżki masła
4 łyżki masła
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 duży ząbek czosnku
kawałek pora
liść lubczyku
świeży lub mrożony koperek
świeży lub mrożony koperek
1). Na 2 łyżkach oleju usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać umyte kurki. Smażyć ok. 10 minut.
2). Dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wszystko state na tarce o dużych oczkach. Por w kostkę. Przesmażyć ok. 5 minut razem z 4 łyżkami masła.
3). Do garnka z wodą dodać kurki, ziemniaki w kostkę, liść lubczyku, łyżeczkę soli i serek topiony. Gotować dopóki nie będą miękkie ziemniaki. Dodać pokrojony koperek. Ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Nieziemsko pyszna zupa!
OdpowiedzUsuń