wtorek, 9 czerwca 2020

Potrawka z młodej kapusty z indykiem i pieczarkami



Potrawka z młodej kapusty, w miarę szybkie danie na codzienny obiad. Z pieczarkami i kawałkami mięsa z indyka, a do tego mało kaloryczne.
Polecam, kiedy kapusta jest jeszcze młoda i krucha.


1 młoda kapusta
1 kawałek piersi z indyka -ok. 300g
500 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki masła
3 łyżki przecieru


1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka, dodać łyżkę oleju i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie usmażyć na łyżce oleju.
2. Kapustę poszatkować, wypłukać ugotować w osolonej wodzie, ok .10 min. Odcedzić, ale zostwić troszkę wody na spodzie.
3. Pieczarki umyć, pokroić w półplastry, podlać trochę wodą, pod koniec jak woda wyparuje dodać cebulę pokrojoną w kostkę i 3 łyżki masła.
4. Do kapusty dodać usmażone mięso, pieczarki, przecier i wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i solą

1 komentarz:

  1. Świetny obiad! Młoda kapusta i to jeszcze z pieczarkami:) Coś w sam raz pode mnie:P

    OdpowiedzUsuń