Czekoladowe ciasteczka, które po upieczeniu tworzą ciekawy popękany wzorek. W przepisie oryginalnym była tylko gorzka czekolada, ja dałam mleczną i jeszcze dla dzieci były troszkę za gorzkie. Koniecznie przed pieczeniem muszą poleżeć w lodówce, żeby masa była gęsta. Kuleczki z ciasta musimy formować w miarę energicznie, bo inaczej tak ładnie nie popękają, a cukier puder zacznie wsiąkać. Przepis z Kwestii Smaku.
3 jajka
1/2 szkl. cukru
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
100 g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder
1. W garnuszku roztopić masło, dodać czekolady, wymieszać.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie czekoladę z masłem.
3. Dodać mąkę, sodę i wszystko wymieszać. Zostawić na noc, żeby masa zrobiła się twarda.
4. Po tym czasie łyżeczką nabierać masę i dłońmi formować kulki, a następnie obtoczyć je mocno w cukrze pudrze. Najlepiej wrzucać kolejno do większej miski.
5. Piec w temp. 170'C ok. 13 minut.
Wyglądają przepięknie! Właśnie szukałam ciekawego przepisu na ciastka i ten jest jednym z moich ulubionych
OdpowiedzUsuń